PHP 8

 In Blogs

Wat is PHP

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is een veelgebruikte server-side scripttaal. In het algemeen is PHP een ideale keuze voor web ontwikkelaars die dynamische en interactieve websites willen maken die gemakkelijk met HTML kunnen worden geïntegreerd. Het biedt een breed scala aan mogelijkheden en functies, waardoor het een van de populairste scripttalen is voor het ontwikkelen van krachtige webapplicaties. Met zijn flexibiliteit en snelheid helpt PHP web ontwikkelaars tijd en geld te besparen bij het maken van inhoud voor de websites van hun klanten. Met een groot aantal mogelijkheden en functies die het een uitstekende keuze maken voor het ontwikkelen van krachtige interactieve inhoud, is PHP een essentieel hulpmiddel voor elke web ontwikkelaar.    

Transformatie van PHP

Sinds de lancering in 1997 heeft PHP een enorme transformatie ondergaan. Het begon als een eenvoudige tool om snel websites te kunnen bouwen, maar de meest recente versie (7.4) lijkt nauwelijks meer op de eerste versie. De dagen dat PHP niet gezien werd als een serieuze ontwikkeltaal zijn allang voorbij. Bijna 80% van alle server-side websites zijn geschreven in PHP. PHP 7 (7.4) bereikt op 28 november 2022 zijn ‘End of Life’. Dat betekent dat er geen ondersteuning meer is en dat een website die op PHP 7 draait, mogelijk onveilig kan zijn. Dit komt doordat er geen oplossingen meer worden geboden voor eventuele beveiligingslekken binnen PHP 7. Bovendien zal er geen verdere ontwikkeling van PHP 7 plaatsvinden. Dus als je op PHP draait, is de belangrijkste reden om uiteindelijk over te stappen, het aflopen van de ondersteuning. Zorg dat je website veilig blijft en stap op tijd over!    

Nieuwe versie van PHP

In december wordt de nieuwe major-versie (versie 8) uitgebracht. De eerste testversie van PHP 8 is drie maanden geleden vrijgegeven en de eerste release candidate staat gepland voor 17 september. Met de feature freeze die al een maand geleden heeft plaatsgevonden, lijkt het een goed moment om te bekijken welke veranderingen PHP 8 met zich meebrengt. PHP 8 maakt je website iets sneller, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en de autoriteit van je website positief beïnvloedt. Voor niet-ontwikkelaars zal het verschil echter nauwelijks merkbaar zijn. Voor ontwikkelaars daarentegen zijn de verschillen aanzienlijk. PHP 8 is de laatste grote versie van de populaire server-side programmeertaal. Het bevat verschillende nieuwe functies en verbeteringen die het voor ontwikkelaars gemakkelijker dan ooit maken om dynamische websites, webapplicaties en mobiele apps te maken. PHP 8 heeft een aantal wijzigingen die zijn ontworpen om de prestaties en veiligheid te verbeteren en tegelijkertijd de ontwikkeling gemakkelijker en efficiënter te maken.    

Waarom PHP 8

Een van de belangrijkste verbeteringen is de invoering van JIT (Just-in-Time) compilatie, waardoor delen van de code worden gecompileerd en uitgevoerd wanneer ze nodig zijn. Hierdoor is PHP 8 voor veel taken sneller dan zijn voorgangers. Bovendien ondersteunt het type-declaraties voor functieparameters en retourwaarden, waardoor ontwikkelaars duidelijker kunnen aangeven wat voor soort gegevens die ze verwachten. PHP 8 voegt ook ondersteuning toe voor named arguments, wat het gemakkelijker maakt om functies met meerdere parameters aan te roepen. Ten slotte bevat het een aantal verbeteringen aan de taal zelf, zoals een verbeterde syntaxis en betere foutmeldingen. Met al deze veranderingen is PHP 8 een krachtige nieuwe versie van de populaire taal die ontwikkelaars kan helpen bij het maken van efficiënte en veilige websites en toepassingen. De beveiliging is ook verbeterd in PHP 8. Het biedt betere ondersteuning voor gegevensversleuteling en veilige verificatiemethoden zoals OAuth2 en OpenID Connect. Deze functies helpen gebruikersgegevens te beschermen tegen kwaadwillende invloeden, terwijl ontwikkelaars toch gemakkelijk beveiligingsmaatregelen kunnen implementeren in hun webapplicaties. Ten slotte bevat PHP 8 een aantal nieuwe taalfuncties die het coderen gemakkelijker en efficiënter maken. Met de nieuwe union-types bijvoorbeeld kunnen ontwikkelaars meerdere type-definities in één variabele gebruiken zonder conflicten, wat het coderen sneller en eenvoudiger maakt.    

Het overwegen van PHP 8

Hoewel PHP 8 een aantal opwindende nieuwe functies en verbeteringen heeft, is het niet noodzakelijkerwijs de beste keuze voor elk project. Voordat je overstapt op PHP 8 moeten ontwikkelaars een paar belangrijke factoren in overweging nemen. Ten eerste kunnen veel bestaande projecten compatibiliteit met oudere versies van PHP vereisen, dus is het belangrijk ervoor te zorgen dat de code ook nog werkt op PHP 8.

We vinden het leuk als je reageert

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Typ hieronder uw zoekterm en druk op Enter om te zoeken