Kadence Theme en Kadence Blocks.

 In Blogs
Entre.ventures is de eerste website die wij hebben ontwikkeld in Kadence Theme en Kadence Blocks. Ook voor ons een belangrijke stap in een richting die hoogstwaarschijnlijk door veel meer ontwikkelaars gebruikt zal gaan worden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit (o a) de toekomst van het ontwikkelen in WordPress zal zijn. Het is veelbelovend. Innovatief. De sites zijn snel. Het Kadence-thema biedt ook uitgebreide aanpassingsopties en het integreert uitstekend met WooCommerce, zodat je het ook kunt gebruiken voor webshops.  

Wat is nu precies Kadence software?

Standaard zit de Gutenberg editor in elke installatie van WordPress. Dan zijn er nog twee editors die je zou kunnen combineren en dat zijn Elementor (Pro) en Beaver Builder. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van de snelheid. Dus daarom hebben wij gekozen om dat niet te doen en hebben ons beperkt tot de standaard editor Gutenberg, Kadence theme en Kadence Blocks. Wij hadden dus geen externe pagebuilder nodig om deze fraaie pagina’s te bouwen. Wij hadden een custom ontwerp, dus dat betekende wel dat er in CSS het een en ander gerealiseerd moest worden. De software is gericht op gebruiksgemak voor de ontwikkelaar én op snelle laadtijden voor de bezoeker. Omdat er geen extra plug-in’s geïnstalleerd hoeven te worden, blijft de website licht, wat zorgt voor die snelle laadtijd. Essentieel voor vindbaarheid, leadgeneratie en conversie. Het thema biedt daarnaast ook vele mogelijkheden voor de styling van de website. De site die wij ontwikkeld hebben: entre.ventures is daar een mooi voorbeeld van.  

Kadence Blocks

Kadence Blocks is een WordPress plug-in en dient als een uitbreiding op de standaard blokken van Gutenberg. Op het moment dat je Kadence bijvoorbeeld met Elementor (Pro) wilt combineren kun je niet meer gebruikmaken van Kadence Blocks. In totaal zijn er binnen Kadence zo’n 30 extra blokken beschikbaar -enkele betaald- maar de meeste gratis, die extra functionaliteiten geven. Het grote voordeel van deze blokken tegenover de gevestigde pagebuilders is dat bij het laden van de pagina enkel de functionaliteiten geladen worden die op de betreffende pagina worden gebruikt. Dat komt door de intelligente code waarmee de Kadence Blocks zijn gebouwd, wat de laadtijd van een pagina minimaliseert. Andere pagebuilders laden op elke pagina alle mogelijke functionaliteiten, of deze nu gebruikt worden of niet. Dat vergroot het aantal verzoeken bij het laden van de pagina en verlengt de laadtijd. Net als het Kadence Theme biedt ook Kadence Blocks extra mogelijkheden voor lay-out en styling.  Terwijl je in Gutenberg maar slechts in één kolom kunt werken, kan met het Row Layout blok content worden weergegeven in verschillende kolommen. Er zijn Kadence starter sjablonen in Kadence Theme, te combineren met zowel Gutenberg als Elementor.  

Toekomstperspectief

Als het aankomt op het gebruiksgemak van Kadence tegenover bijvoorbeeld Divi en WP-Bakery, is het duidelijk dat Kadence deze externe pagebuilders gaat inhalen. Kadence is een relatieve nieuwkomer in het landschap van thema’s en pagebuilders en hoewel de hoeveelheid aan opties iets kleiner is, zijn de prestaties van dit kleine thema en deze plug-in indrukwekkend. Het team achter het thema en de plug-in introduceert aan de lopende band nieuwe functionaliteiten die net zo licht zijn als de bestaande, het is dus slechts een kwestie van tijd tot het net zo veel kan als bijvoorbeeld Divi. Er hoeft geen moment aan getwijfeld te worden dat Kadence de meest gebruikte plug-ins voorbij zal gaan.  

De mogelijkheden

Het is mogelijk Kadence Theme en Kadence Blocks los van elkaar te gebruiken, maar het is raadzaam om beiden samen te gebruiken. Op deze manier gebruik je het lichtgewicht thema zonder er software aan toe te voegen die de website vertraagt, en geeft Kadence Blocks meer mogelijkheden voor styling. Zo wordt dus het beste uit beide stukken software gehaald. Daarbij is compatibiliteit zo goed als gegarandeerd, omdat zowel het thema als de plug-in door hetzelfde team zijn ontwikkeld.    

Aanpassingen

Meestal wil je toch aanpassingen doorvoeren, en dan stelt het Kadence thema niet teleur. Het heeft een overvloed aan styling opties, en dat kom je niet zo vaak tegen in gratis thema’s. Zo kun je algemene instellingen aanpassen zoals de lay-out, lettertypes en kleuren die je wilt gaan gebruiken. En de Customizer biedt ook opties voor het stylen van de header, footer, blog posts, en WooCommerce producten. Er zijn extra aanpassingsopties beschikbaar zijn als je Elementor (Pro) gebruikt in combinatie met het Kadence-thema, omdat Elementor zijn eigen stijlinstellingen heeft voor elk element op de pagina.  

Nadelen

Hoewel het Kadence-thema starter sites biedt, schiet het voor starters toch tekort in vergelijking met andere thema’s. Om te beginnen biedt het alleen sjablonen voor Gutenberg en Elementor, wat betekent er geen voordeel is te behalen als er een andere paginabouwer-plugin gebruikt wordt. De starter sites hebben een modern en strak ontwerp en zoals eerder vermeld, kunnen er ook wat basisaanpassingen in worden gedaan voordat je een template importeert. De stijlen kunnen gelukkig later nog gewijzigd worden, zodat je niet vastzit aan een vooraf ingesteld kleurenschema en lettertype combinatie. Kadence (pro) heeft ‘slechts’ een 30-tal functies (blokken) als uitbreiding op de reeds bestaande Gutenberg functies met enigszins gelimiteerde styling opties vanuit het thema. In CSS kan een en ander verder aangepast worden qua styling, maar daarvoor minstens basiskennis van CSS is vereist. Vergelijk dit met de 75 beschikbare elementen in Elementor (pro) en de zeer uitgebreide, gebruikersvriendelijke stylingmogelijkheden van Divi. Dan merk je dat Kadence nog zijn limieten kent.  

En wat doet WordPress?

De enige beer op de weg voor Kadence is WordPress zelf. Hun native gebruikersvriendelijke pagebuilder is in een bètastadium beschikbaar binnen het thema Twenty Twenty-Two. Een volledig native pagebuilder door Word Press ontwikkeld, wat te verwachten is, wordt nog een probleem. Maar gezien het trage tempo waarmee WordPress deze functies nu uitrolt, zal dit nog enige tijd duren. Inmiddels gaat er sinds oktober 2021 nauwelijks een dag voorbij dat het thema niet minstens 1000 keer wordt geïnstalleerd, wat het succes van dit kleine team met een compact thema (en plug-in) benadrukt.   Wij zijn ervan overtuigd dat dit systeem op dit moment behoort tot de meest optimale vorm van ontwikkelen met als resultaat geweldig snelle websites.   Redactie: Solid Results BV Auteur: Iris Habraken

We vinden het leuk als je reageert

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Typ hieronder uw zoekterm en druk op Enter om te zoeken