Bel ons: 073 20 21 079

Wat is open-source

 In Blogs

Open-source software

Je bent wellicht van plan een website te laten ontwikkelen voor je bedrijf of organisatie. De meeste websites worden tegenwoordig gebouwd/ontwikkeld met een reeds geprogrammeerd content managementsysteem (of CMS) en wij noemen dat: ‘het ontwikkelen met de inzet van open-source software’. Maar wat betekent open- source nu precies? En wat doet een CMS? En belangrijker: hoe verhouden de verschillende open-source systemen zich tegenover elkaar? Dat leggen we je in deze blog uit.

De betekenis van het woord open-source

In de context van software, waaruit ook een CMS bestaat, betekent open-source dat de broncode van een programma vrij beschikbaar is. Niet alleen vrij om in te zien, maar ook om het aan te passen en zelfs om te gebruiken zonder dat de originele maker (programmeur) daarvoor gecompenseerd hoeft te worden. Je gebruikt misschien FireFox of Chrome als browser? Beide zijn mogelijke gemaakt dankzij open-source projecten.

Open-source software is de verzamelnaam voor programma’s die geschreven zijn in een programmeertaal. Je kunt deze software zo van het internet ‘plukken’ en naar eigen behoefte aanpassen. Maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk ontwikkelkosten zijn om het CMS-systeem qua uiterlijk en functionaliteit aan te laten sluiten op de wensen vanuit jouw organisatie voor jullie website/webshop. Zowel aan voor- als aan de achterkant van de website. Denk aan de voorkant van de site zoals het ontwerp, de uitstraling, look and feel. Ten onrechte wordt er nog wel eens gedacht dat het zo goed als geen werk met zich meebrengt om open-source te gebruiken voor de ontwikkeling van een website. Dat is dus niet waar, alleen is het wel vele malen eenvoudiger en kost het minder tijd dan wanneer je een website laat programmeren. Hierover straks meer in deze blog.

Toegevoegde waarde open-source

Niet alleen is open-source software gratis te gebruiken, maar een flink stuk toegevoegde waarde zit in het gegeven dat deze software aangepast kan en mag worden. Zo kunnen ontwikkelaars overal ter wereld verbeteringen aanbrengen, of uitbreidingen realiseren, die weer ten goede komen aan de community. Want om deze systemen heen (bijvoorbeeld WordPress) zijn grote communities ontstaan die uitbreidingen op reeds bestaande broncodes maken in de vorm van plug-ins of modules. Dit is aantrekkelijk voor zowel beheerders als ontwikkelaars. Want eenieder is vrij deze codes te gebruiken of aan te passen. Maar let op: open-source is niet hetzelfde als open standards. Open standards, (voorbeelden zijn HTML, CSS) zorgen ervoor dat programma’s makkelijker met elkaar kunnen samenwerken/communiceren. Het grote voordeel van zowel open-source als open-standards is dat je niet gebonden bent aan één leverancier (of bijvoorbeeld aan converteersoftware).

Voordelen open-source kort samengevat

  1. Snel nieuwe updates door grote community.
  2. Niet gebonden aan één bedrijf. Iedereen kan de open-source software gebruiken.
  3. De software is gratis te gebruiken.
  4. Je zit nergens aan vast. Geen contracten waar je jaren voor moet betalen.
  5. Weinig fouten en snelle oplossingen. Door de grote community zijn fouten meestal snel gevonden én opgelost.
 

Uitleg CMS

Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen/beheerders van een website eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. Het is een programma waarmee websitebouwers (ontwikkelaars) een website bouwen, aanpassen en voorzien van meerdere soorten content. Voordat content managementsystemen zo breed gebruikt werden als nu, werden websites stukje bij beetje met HTML gebouwd; een tijdrovend en kostbaar proces. Nu we die systemen wel hebben, kost het bouwen van een website nog maar een fractie van de tijd en het geld dat het vroeger in beslag nam, zodat een goede website nu voor veel meer bedrijven een haalbare investering is.

Onafhankelijk

Een open-source CMS geeft jou als eigenaar de volledige vrijheid. Ze zijn gebouwd om onafhankelijk te zijn van commerciële bedrijven (leveranciers) en de code is voor iedereen in te zien en aan te passen. En hoewel je in eerste instantie zelf (of jouw bureau) een domein moet vastleggen voordat je website gebouwd gaat worden; je zit daarna nooit meer vast aan dezelfde bouwer. Dat geeft rust en continuïteit. Wanneer je in zee gaat met een bedrijf die websites ontwikkelen met open-source software, zit je hier na oplevering niet per definitie aan vast. Je kunt altijd overstappen naar een ander bedrijf die eveneens ervaring heeft met eenzelfde CMS. Ook kun je zelf een ontwikkelaar in dienst nemen om nieuwe functies toe te voegen en te onderhouden, jij bent immers zelf de eigenaar van de broncode. In de laatste jaren zijn deze beide modellen wat meer naar elkaar toegegroeid. Waar eerst met name non-profit organisaties kozen voor open-source, kiest tegenwoordig 80 % van de bedrijven voor open-source zonder dat dit ingegeven wordt door een klein budget of de bedrijfscultuur. En door deze nieuwe ontwikkelingen zijn open-source aanbieders (zoals wij) en ontwikkelaars zich ook meer en meer gaan professionaliseren.

Closed-source versus open-source

Stel dat je een website laat programmeren met unieke codes, we noemen dat closed-source, dan word je geen/nooit eigenaar van de broncodes. Je betaalt alleen voor de licentie waarmee je de software mag gebruiken. Die staan aangegeven in de leveringsvoorwaarden van de betreffende leverancier. En los daarvan zal je na oplevering niet gemakkelijk (zoals bij open-source) mogelijkheden voor je website kunnen toevoegen, aangezien die weer geprogrammeerd moeten worden. Ook met het updaten van de software kunnen problemen ontstaan. En je bent, in alle gevallen, afhankelijk van je producent. Dus je kunt met je website ook niet eenvoudig overstappen naar een andere leverancier, want je bent geen eigenaar van de broncodes. Deze problemen kom je niet tegen bij open-source systemen.

De grote drie

WordPress is ronduit het meest bekende en meest gebruikte open-source CMS ter wereld. Pakweg 60 % van de websites met een CMS is ontwikkeld met WordPress, waaronder de websites van CNN, Forbes en The Rolling Stones, maar ook een online marktplaats als eBay is met WordPress gebouwd.

WordPress mag dan minder standaardfunctionaliteiten bezitten dan zijn grootste concurrenten, maar dat is eenvoudig te compenseren met de 50.000 plug-ins die door de community gebouwd zijn.

WordPress is in de kern gebouwd als blogplatform, maar in de loop van de jaren heeft het zich ontwikkeld tot een CMS wat zich leent voor vele soorten websites, van eenvoudig tot zeer gecompliceerd. WordPress maakt gebruik van PHP en MySQL en is veruit het meest populaire CMS en wordt daarom ook het meest gebruikt.

Joomla! is het eerste CMS wat een beetje in de buurt komt van concurrentie voor WordPress. Anders dan WordPress, is Joomla! in de kern gebouwd om websites te ontwikkelen. Zo zijn in Joomla! meerdere talen en gebruikersfunctionaliteiten standaard features van het programma. Bij WordPress zijn deze functionaliteiten toe te voegen door middel van plug-ins. Dit alles maakt Joomla! bij uitstek geschikt voor grotere sites met meer en gecompliceerder functionaliteiten.

Drupal is een CMS van Belgische makelij. Het is veelzijdiger dan WordPress en Joomla! én zeer geavanceerd. Drupal is zeer transparant over beveiligingsrisico’s. Ieder risico dat ze vinden, hoe klein dan ook, rapporteren ze op hun eigen website. Daarnaast is Drupal verantwoordelijk voor de minst geïnfecteerde websites onder de grote open source content managementsystemen. Drupal wordt vooral geadviseerd voor grote, complexe websites die met gevoelige informatie werken. Drupal is vaak dé oplossing die je kunt inzetten als je closed-source overweegt.

Plug-in giganten

Open source werkt dus als gezegd met plug-ins. Een plug-in, we noemen dit ook wel een invoegtoepassing, is een aanvulling op een computerprogramma. Plug-ins worden over het algemeen gemaakt om een programma uit te breiden en dus meer mogelijkheden/functionaliteiten te geven. Een plug-in heeft wel een host-applicatie nodig om te kunnen werken en kan niet standalone draaien.

Een bekende WordPress plug-in is WooCommerce. Deze plug-in werd gelanceerd in 2011 en maakte het mogelijk om op een (redelijk) eenvoudige manier een webshop toe te voegen aan een WordPress site. Het feit dat WooCommerce zelf ook open source is, heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van deze plug-in. Gebruikers kunnen de plug-in helemaal aanpassen naar eigen wensen. In feite is WooCommerce uitgegroeid van een plug-in, naar een goed onderbouwde reden om WordPress in te zetten om een webshop te (laten) ontwikkelen.

De keerzijde van plugins

Eén van de (grotere) websites die SolidWebdesign heeft gebouwd met Woocommerce is feestplaats.nu. Hiervoor hebben we meerdere plug-ins moeten installeren. En dan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat plug-ins niet met elkaar conflicteren. Met meer dan 50.000 plug-ins in de WordPress bibliotheek is het voor de hand liggend dat er plug-ins zijn met overlappende functies. Omdat een CMS in zijn codetaal alleen ‘alles (true) of niets (false)’ kent en (nog) niet voor zichzelf kan denken, kan het CMS ook niet tussen de conflicterende plugins bemiddelen, waardoor er ‘ruzie’ uitbreekt. Ervaren ontwikkelaars hebben kennis van veel plug-ins, houden rekening met eventuele conflicten en beperken het aantal plug-ins die worden ingezet.

Onze werkwijze

Bij SolidWebdesign werken we alleen met open-source content managementsystemen om websites te bouwen, zodat jij vrij bent om met je website te doen wat je wilt. Wij hebben ervaring met WordPress, Joomla en Drupal. Wij willen dat je onafhankelijk bent en alleen bij ons blijft omdat wij een prettige, professionele leverancier zijn, die altijd klaarstaat voor haar klanten. Daarnaast kunnen wij tevens het totale traject verzorgen ná de bouw, zoals hosting, beveiliging en online marketing.

Voordat we beginnen met bouwen, ontwerpen we de structuur van de website in de vorm van een flowchart. De structuur bepaalt de bouw. Met die flowchart brengen we in kaart hoeveel en wat voor pagina’s de website gaat krijgen, waar welke content een plaats krijgt en welke functionaliteiten gewenst zijn. Wanneer de flowchart volledig is ingevuld met input en na goedkeuring van de klant, start het vormgeven van de site in een grafisch programma. Want al onze sites zijn maatwerk als het op front-end aankomt.

We zijn een ervaren bureau met inmiddels meer dan 100 WordPress websites die wij van A tot Z ontwikkeld hebben. Of het nu gaat om een eenvoudige website, een grote of kleine webshop of een online applicatie: we bedenken, ontwerpen en ontwikkelen alles op maat. Een bestaand thema aanpassen? Daar houden wij niet van. We ontwerpen WordPress websites & WordPress webshops geheel op maat met de focus op de eindgebruiker.

We vinden het leuk als je reageert

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Typ hieronder uw zoekterm en druk op Enter om te zoeken